vineri, 31 mai 2013

Catafalc cu lumini


Societatea noastra ofera spre inchiriere doua modele de catafalcuri cu lumini pentru sustinerea sicriului. Sunt recomandate pentru incaperi in care nu se pot  sau nu se doreste sa se aprinda lumanari. Ele pot fi insotite si de un paravan in conditiile in care spatiul in care se aseaza sicriul este unul deschis. Inchirierea se face pe zi . Transportul la domiciliu este gratuit in Bucuresti.


luni, 20 mai 2013

 Repatriere decedati

Societatea noastra asigura repatrierea persoanelor decedate in afara Romaniei, cat si transportul cetatenilor straini decedati pe teritoriul Romaniei.
Repatrierea decedatiilor se poate face atat cu autospeciale cat si aerian cu preluare de ca cargo aeroport si ducerea sicriulului la adresa indicata de catre companie sau familia persoanei decedate.

In urma desesului unui cetatean roman pe teritoriul altei tari, este obligatorie inregistrarea decesului la autoritatile locale din tara respectiva, iar in mod optional decesul poate fi inregistrat si la consulatul roman al tarii in care s-a produs decesul. Daca se opteaza pentru notificarea consulatului Romaniei, atunci acesta poate elibera un certificat de deces romanesc pe baza celui obtinut de la autoritatile locale, certificat romanesc care in caz contrar fa fi eliberat in Romania pe baza actelor prevazute de legislatia in vigoare.

Pentru a transporta international trupul neinsufletit este necesar ca ambasada sau consulatul Romaniei din tara in care s-a produs decesul sa elibereze un pasaport mortuar. La transportul international al urnelor cu cenusa, nu este necesar pasaport mortuar.
  • paşaportului mortuar
  • certificatului de deces
  • certificatului constatator al decesului eliberat de medicul de familie sau de spital
  • certificatului de îmbălsămare eliberat de spital
  • autorizaţiei de transport funerar internaţional
Transportul funerar internaţional se poate face numai in condiţiile prevazute de legislatia naţionala a ţării în care a survenit decesul şi în conformitate cu regulile internaţionale în vigoare.



funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare,servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare, servicii funerare,

sâmbătă, 18 mai 2013

 Acte necesare pentru declararea decesului

Magazin Servicii Funerare ofera serviciul de obtinere de la autoritatile locale a actelor necesare procesului de inhumare si anume: certificat de deces, adeverinta de inhumare, autorizatie transport, adeverinta Sanepid/Procuratura, pasaport mortuar, proces verbal sigilare sicriu.

Pentru ridicarea certificatului de deces de la primarie sunt necesare urmatoarele acte:
1. certificatul constatator al decedatului;
2. buletinul sau cartea de identitate a persoanei decedate;
3. certificatul de nastere al persoanei decedate;

Certificatul de constatare al decesului se poate elibera numai dupa 24 de ore de la momentul decesului. Daca decesul a avut loc din motive violente, constatarea decesului se va face de catre o echipa de la Institutul Medico-Legal.

Certificatul de deces se poate obtine numai in baza actelor mentionate mai sus, de la Primaria in raza careia s-a petrecut decesul.

ACTE  NECESARE  pentru inmormantare
  • Act de concesiune (in original);
  • Contract de inchiriere a unui loc de inmormantare (in original);
  • Ultima factura care dovedeste plata taxei de intretinere la zi a mormatului (daca este cazul);
  • Adeverinta de inhumare (in original);
  • Certificatul de deces (original si copie).


vineri, 10 mai 2013

Toaletare decedat

Toaletarea decedatului este o etapa importanta in procesul de inhumare a persoanei decedate. Procesul de toaletare se poate efectua de catre membrii familiei sau de catre o echipa special pregatita a societatii noastre. Toaletarea decedatului se poate efectua la domiciliul dumneavoastra sau in locatia noastra cu respectarea normelor de igiena. In cadrul acestei operatiuni sunt incluse urmatoarele operatiuni: 

1. dezbracarea decedatului
2. spalarea decedatului
3. barbieritul persoanei decedate daca este cazul / alte servicii de cosmetizare
4. imbracatul persoanei decedate 
5. asezarea in sicriu
 Imbracarea decedatului se face cu obiecte vestimentare puse la dispozitie de catre familie sau achizitionate de catre noi urmand ca acest const sa fie introdus in valoarea finala a pachetului de servicii funerare.



marți, 7 mai 2013

Imbalsamarea

Îmbălsămarea era cunoscută cu multe milenii în urmă. În Egipt, corpul era conservat din credinţa religioasă că va învia în ziua revenirii lui Osiris. Îmbălsămarea cuprindea tehnologii complicate, după ce ulterior se prelevau organele şi toate intestinele. Corpul se prepara cu diverse substanţe, se usca, apoi se învelea minuţios în bandaje impregnate de alte substanţe, capabile să stopeze putrifacţia. Organele erau deasemenea conservate în urne funerare speciale, cunoscute sub denumirea de "vaze canope" (deoarece au fost descoperite pentru prima oară în oraşul egiptean Canope).
Imbalsamarea si mumificarea au in esenta acelasi inteles. In ambele cazuri corpul era uns cu diferite rasini, uleiuri sau unguente. Primele mumificari au fost sortite esecului, ceea ce i-a determinat pe egipteni sa incerce pastrarea formei corpului. In acest sens, ei au inceput sa infasoare decedatii in bandaje imbibate in rasini. Dovada reusitei acestei metode este o mumie datand din timpul celei de-a V- a dinastii. Acest proces de imbalsamare dura 70 de zile.
O noua tehica de imbalsamare a aparut cateva secole mai tarziu. Aceasta consta in spalarea interiorului si exteriorului corpului si umplerea lui cu vin si mirodenii. Organele interne erau extrase iar apoi corpul era umplut cu o solutie de sare de natron. Timp de 40 de zile corpul era lasat la uscat dupa care era spalat din nou.
Pentru buna desfasurare a unei inmormantari, imbalsamarea decedatului este foarte importanta. Magazin Servicii Funerare vine in sprijinul dumneavoastra oferind astfel de servicii.
Imbalsamarea este un proces obligatoriu ce se realizeaza in urma emiterii certificatului de deces. Fara eliberarea certificatului de imbalsamare nu se poate realiza transportul.
Imbalsamarea are ca obiectiv conservarea cadavrelor si incetinirea procesului de putrefactie. Aceasta se realizeaza cu substante chimice, rasini si balsamuri.
În prezent, cadavrele se îmbălsămează prin introducerea intraarterială al unor substanţe chimice. 
Imbalsamarea este procedeul medical prin care se urmareste conservarea decedatului si evitarea descompunerii accelerate a acestuia. Imbalsamarea se efectueaza de catre personal calificat in meseria de autopsier in prezenta medicului care a constatat decesul. In urma efectuarii procedurii de imbalsamare se elibereaza certificatul de imbalsamare, document obligatoriu pentru transportarea sicriului si depunerea acestuia la capela.



luni, 6 mai 2013

Obiceiuri în prima si a doua zi de Paste!

În prima zi de Paşte există obiceiul de a se purta haine noi, în semn de respect pentru această aleasă sărbătoare, dar şi pentru că ea semnifică primenirea trupului şi a sufletului, aşa cum se primeneşte întreaga natură odată cu primăvara, informează Agerpres.
Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.
Un alt obicei, în prima zi de Paşte, este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină: să fie curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul.
La întoarcerea de la slujbă, lumânarea Învierii se păstrează, pentru a fi la îndemână la vreo revărsare mare de apă, la grindină şi la trăsnet.
În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte. Alţii se străduiau să o fure. Dacă o furau, feciorii trebuiau să dea bani grei pentru răscumpărare. Toaca se păzea de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii erau cinstiţi cu mâncare şi băutură. Apoi se făcea joc şi toţi coborau în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor.
În a doua zi de Paşte, finii merg la naşi cu dar de colaci, un covor ţesut în casă şi un ulcior. Flăcăii merg la fete cu stropitul şi cu văluritul, iar o năframă albă pusă într-o prăjină se poartă în fruntea alaiului care merge din casă în casă şi face urări de Paşte. Tradiţia udatului, care s-a mai păstrat în Transilvania, are semnificaţia unui act de purificare, fetele fiind stropite cu apă sau parfum.
De asemenea, flăcăii şi fetele se uită în fântână pentru ca să fie curaţi şi frumoşi ca apa de izvor.
Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

Lunea alba, prima zi de luni dupa Paste, cea de-a doua zi a Pastelui si cea dintai din Saptamana Luminata este consacrata in traditiile si obiceiurile populare continuarii sfintei sabatoriri, mai ales prin cadrul unor petreceri ori reuniuni de familie.
Cu aceasta ocazie, avea loc asa-zisa "umblare cu pasca", adica vizitarea rudelor apropiate in vederea vestirii Invierii lui Iisus Htistos. Copiii se duceau la parintii lor, nepotii la bunici, si finii la nasi. Potrivit obiceiului, nu se mergea in vizita cu mana goala, ci cu oua rosii, pasca, fructe si vin. Odata ajunsi la nasi, finii era asezati la masa, asezandu-li-se in fata slanina, cozonac, si oua vopsite. La plecare, nasa ii daruia, la randu-i, finei, o pasca facuta cu mainile sale.
O alta traditie specifica Lunii Albe era stropirea cu apa. Flacaii din sate le pandeau pe fete, si le udau cu cateva cofe de apa de la fantana sau le azvarleau, asa imbracate cum erau, intr-o apa curgatoare. Fetele nu protestau fata de acest tratament, intrucat, in acest fel, erau sortite sa se marite pana la sfarsitul anului. Uneori, dupa ce uda o fata, baiatul ii zicea, ""Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala." O reminiscenta a acestui obicei din Transilvania si Banat este udatul cu parfum. Se spune ca acest ritual are la origine povestea despre o fata evreica ce a lesinat la auzul vestii invierii lui Hristos, fiind readusa in simtiri de niste tineri ce au stropit-o cu apa.
In unele regiuni romanesti, in cea de-a doua zi de Paste, ouale se ciocnesc “cap cu dos”, si nu "cap cu cap", precum in prima zi a sarbatorii pascale.
Conform superstitiei, oricine moare in aceasta zi se duce direct in rai, fara a mai fi judecat.
Tot cu acest prilej, era bine sa se spele rufele, pentru ca anul sa fie alb si luminat. Cu toate ca spalatul era ingaduit, nu era indicat a se lucra in vreun alt fel, pentru a fi la adapost de "boala  rea", adica epilepsia.
Pentru a fi intariti in sanatate in decursul anului, mai ales tinerii obisnuiau sa se dea in scrancioabe sau "invartitoare". Sarbatoarea Lunei albe era respectata pentru ca oamenii sa nu se rataceasca in calatorii.




 


Eliberarea certificatului medical constatator al mortii

Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale aprobate prin Ordinul nr. 1.134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei si nr. 255/04.04.2000 al Ministerului Sanatatii si Familiei, publicat in Monitorul Oficial partea I nr. 459/19.09.2000 prevad urmatoarele:

- indiferent de cauza mortii, decesul unei persoane sau al unui nou-nascut nu poate fi constatat decat de un medic cu drept de libera practica (art. 45 alin. 1);
- certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces (art. 45 alin. 2);
- eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de medic (art. 45 alin. 3).

Circumstantele in care autopsia medico- legala este obligatorie (conform art. 34 alin. 2 din acelasi act normativ amintit mai sus, coroborat cu art. 112 si 114 din Codul de Procedura Penala) sunt urmatoarele:

1. Moarte violenta, ca modalitati de producere putand fi accidente (rutiere, de munca, de tren, casnice etc.), sinucideri sau omucideri, chiar si atunci cand exista un interval liber intre evenimentele cauzale si deces.
2. Cauza mortii nu este cunoscuta.
3. Cauza mortii este suspecta (ridica suspiciuni judiciare). Un deces este considerat moarte suspecta in urmatoarele situatii.
3.1. Moarte subita (un deces brusc, neasteptat, neexplicat, survenit la un individ in plina stare de sanatate aparenta, cu simptomatologie premonitorie de scurta durata sau absenta (Sudden Unexpected Unexplained Death).
3.2. Decesul unei persoane a carei sanatate, prin natura serviciului, este verificata periodic din punct de vedere medical (ex. sportivi, cadre militare, soferi etc.).
3.3. Deces care survine in timpul unei misiuni de serviciu, in incinta unei intreprinderi sau institutii.
3.4. Deces care survine in custodie, precum moartea persoanelor aflate in detentie sau private de libertate, decesele in spitalele psihiatrice, decesele in spitalele penitenciare, in inchisoare sau in arestul politiei, moartea asociata cu activitati ale politiei sau ale armatei in cazul in care decesul survine in cursul manifestatiilor publice sau orice deces care ridica suspiciunea nerespectarii drepturilor omului, cum este suspiciunea de tortura sau oricare alta forma de tratament violent sau inuman.
3.5. Multiple decese repetate, in serie sau concomitent (ex. doua sau mai multe persoane din aceeasi zona sau avand legaturi intre ele mor una dupa alta la intervale relativ scurte de timp; doua sau mai multe persoane mor concomitent sau sunt gasite decedate impreuna).
3.6. Cadavre neidentificate (nu s-au gasit acte de identitate cu fotografie pe baza carora sa poata fi identificata persoana decedata, nu exista persoane-anturaj, vecini, cunostinte etc., care sa certifice identitatea cadavrului prin vizualizarea directa a acestuia) sau cadavre scheletizate (gasite dupa un interval lung de timp sau distruse de animale).
3.7. Decese survenite in locuri publice (ex. pe strada, in institutii publice, magazine, piete etc.) sau izolate (ex. in padure, pe un camp, in locuri care nu sunt locuite sau tranzitate in mod frecvent de oameni etc.).
3.8. Moartea este pusa in legatura cu o deficienta in acordarea asistentei medicale sau in aplicarea masurilor de profilaxie ori de protectie a muncii.
3.9. Decesul pacientului a survenit in timpul sau la scurt timp dupa o interventie diagnostica sau terapeutica medico-chirurgicala. In toate aceste cazuri, autopsia devine medico-legala, este obligatorie si se efectueaza numai de medicii legisti la solicitarea organismelor judiciare (art. 34 alin. 2). Atragem atentia asupra importantei deosebite in practica medicala a acestor prevederi legislative si asupra faptului ca in toate cazurile mentionate mai sus medicului de familie (cat si medicului practician de alta specialitate) ii este interzisa eliberarea certificatului medical constatator al decesului. In situatiile enumerate mai sus, medicul de familie are obligatia sa refuze eliberarea certificatului medical constatator al mortii si sa solicite organismelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei mortii (art. 45, alin. 3). Pentru aceasta trebuie sa anunte cazul organismelor de urmarire si cercetare penala de pe raza carora isi desfasoara activitatea (Politia, Serviciul de Interventii la Evenimente din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie sau al Municipiului Bucuresti - telefon 955). Echipa operativa compusa din medic legist, politist si ofiter criminalist va face o ancheta de cercetare complexa la fata locului (examinarea externa a cadavrului de medicul legist, reverificarea de acesta a actelor medicale ale defunctului, luarea de declaratii de la familie, anturaj, martori, fotografii judiciare, examinari criminalistice etc.). In finalul anchetei se pot contura doua situatii:

1. Confirmarea ca fiind un caz medico-legal. Se va dispune autopsia medico-legala. Cadavrul este ridicat de Serviciul Judetean Medico-Legal/Institutul Medico-Legal (dupa locul unde s-a produs decesul). Autopsia va fi efectuata de legisti in conditiile prevazute si reglementate de lege dupa trecerea a 24 de ore de la deces. Medicul legist nu poate elibera certificat medical constatator al mortii fara efectuarea autopsiei medico-legale. Exceptie se face numai in mortile violente din catastrofe mari, accidente aviatice sau de cale ferata, cand, daca legea nu se opune, se va face doar identificarea cadavrelor de medicii legisti.

2. Infirmarea ca fiind un caz medico-legal. Cadavrul nu va fi ridicat de institutia medico-legala si va fi lasat apartinatorilor. Se va intocmi un proces-verbal de constatare la fata locului (document tipizat) care se completeaza de ofiterul de politie si medicul legist. Acesta din urma va parafa si va aplica in original stampila Serviciului Medico- Legal/Institutului Medico-Legal. In acest document se consemneaza: a) datele de stare civila (identificare) ale decedatului numai pe baza BI/CI/adeverinta provizorie de identitate sau pasaport, b) varsta, c) daca s-au constatat sau nu leziuni traumatice, d) faptul ca nu exista suspiciuni asupra cauzelor mortii, e) faptul ca certificatul medical constatator al mortii poate fi eliberat de medicul de familie/unitatea sanitara teritoriala/spital/salvare, f) ca decesul nu constituie caz medico-legal si g) faptul ca se lasa cadavrul familiei care se obliga sa il inhumeze conform legislatiei. In acest caz, certificatul medical constatator de deces se elibereaza de medicul de familie care are obligatia sa pastreze la dispensar procesul- verbal de constatare la fata locului pentru a se descarca de responsabilitatea deciziei prin care echipa operativa a declarat cazul ca nefiind medico-legal. Medicii de salvare au dreptul de a elibera certificatul constatator de deces numai in zilele de week-end in care medicii de familie nu lucreaza.

Cauzele posibile ale mortilor subite (neviolente) pentru care medicul de medicina generala poate elibera certificatul constatator al mortii:
A. Cauze cardiace:

A.1. Cauze coronariene: - Cauza organica + factor declansator (efort, stres, variatii de temperatura):
a. Ateroscleroza coronariana: tromboza acuta de coronare; ateroscleroza coronariana severa; infarctul miocardic acut.
b. Anomalii congenitale coronariene;
c. Anevrism coronarian disecant;
d. Displazie fibromusculara a coronarelor;
e. Boala Kawasaki.

A.2. HTA:
- Cauze de deces:
a. Tulburari de ritm ventricular;
b. Episod acut de encefalopatie hipertensiva;
c. AVC.

A.3. Cardiomiopatii:
a. Obliterative - in amiloidoza, sarcoidoza,hemocromatoza;
b. Congestive - in alcoolismul cronic, peripartum, miocardita cronica idiopatica, miocardita toxica - Cobalt, Adriamicina;
c. Hipertrofice - stenoza hipertrofica subaortica (cea mai frecventa cauza de moarte subita la tineri), hipertrofia adaptativa a atletilor* (in general, aceste cazuri ajung la autopsie medico-legala ca morti subite la tineri).

A.4. Boli valvulare:
a. Prolaps de valva mitrala - moarte subita prin: F.V., endocardita bacteriana, trombembolie cerebrala;
b. Stenoza aortica - evolueaza frecvent cu moarte subita.
A.5. Miocardite de diferite etiologii - moartea subita poate fi primul simptom;
A.6. Malformatii congenitale ale sistemului excitoconductor:
- Sindrom Wolf Parkinson White;
- Sindromul Lown Ganon Levine;
- Sindromul Q-T prelungit.

B. Cauze intracraniene:
B.1. Epilepsia - de obicei la tineri cu terapie anticonvulsivanta insuficienta;
B.2. Hemoragii subarahnoidiene - prin ruperea unei malformatii arterio-venoase;
B.3. Hemoragii intracerebrale - asociate cu hipertensiune intracraniana;
B.4. Tumori cerebrale primitive - astrocitom, glioblastom;
B.5. Meningite - mai frecvent la copii, forme fulminante cu meningococ, pneumococ;
B.6. Hidrocefalia - de diferite cauze;
B.7. Afectiuni psihiatrice - moarte subita la schizofreni tratati cu doze terapeutice de fenotiazine.
C. Cauze respiratorii Al doilea loc ca frecventa dupa cauzele cardiovasculare.
C.1. Epiglotita - frecventa la copii;

C.2. Embolii pulmonare:
- trombembolia pulmonara;
- embolia amniotica*;
- embolia gazoasa*;
- embolia grasa*.
C.3. Criza de astm - moarte subita in timpul crizelor nocturne;
C.4. Hemoptizii - TBC pulmonar sau tumori ce erodeaza vasele mari;
C.5. Pneumotorax spontan al nou-nascutului;
C.6. Pneumopatii interstitiale - in forme grave, nediagnosticate, cu evolutie fulminanta, cu simptomatologie atipica.
D. Cauze digestive:
D.1. Ruptura de varice esofagiene (traumatica* sau spontana);
D.2. Ulcer duodenal perforat intr-un vas mare;
D.3. Pancreatita acuta fulminanta;
D.4. Hepatita fulminanta - virala sau toxica;
D.5. Hemoragii intraabdominale netraumatice -“in panza” - la cirotici;
D.6. Ocluzii intestinale oligosimptomatice la batrani.
E. Cauze endocrine:
E.1. Diabet zaharat - coma cetoacidozica, coma hipoglicemica, coma hiperglicemica;
E.2. Feocromocitom - criza declansata de palparea abdomenului sau stres;
E.3. Insuficienta cortico-suprarenaliana - boala Adisson, necroza hemoragica a suprarenalelor;
E.4. Tiroidita cronica - tineri ce mor subit prin tireotoxicoza (aritmii, hipertermie, crize convulsive) sau hipotiroidie (aritmii).
F. Alte cauze:
F.1. Ruptura spontana de chist hidatic;
F.2. Ruptura spontana de sarcina extrauterina tubara;
F.3. Sindrom Reye - etiologie necunoscuta;
F.4. Soc septic - streptococic sau stafilococic fulminant;
F.5. Hiperkaliemie* - scolari, adolescenti, adulti tineri; moartesubita in timpul sau dupa un efort fizic;
F.6. Sindromul mortii subite a sugarului* - hipoglicemie, hipogamaglobulinemie, deficit de oligoelemente sau vitamine, hipo sau hipertermie, anomalii ale surfactantului, supradozare de natriu in alimentatie.

Dr. Malinescu Bogdan
medic primar legist; doctor in stiinte medicale; licentiat in stiinte juridice; expert medico-legal gradul I; seful Serviciului Medico-Legal Ilfov





sâmbătă, 4 mai 2013

 Paste fericit !

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei şi bucuriei cu bunătate şi căldură în suflet. Hristos a înviat!