duminică, 27 iulie 2014

Obiceiuri de inmormantare

Moartea este privita de crestini ca fiind cea mai dureroasa etapa a vietii. Dupa ce decesul a avut loc este de preferat sa anuntati societatea de servicii funerare , preotul parohiei din care face parte persoana decedata si cimitirul unde urmeaza sa fie inhumata persoana. De la societatea de servicii funerare veti solicita servicii precum: constatarea decesului, imbalsamarea, toaletarea, asezarea in sicriu, manipularea sicriului, transportul sicriului si nu in ultimul rand procurarea actelor necesare inhumarii. De la biserica solicitati doliu, sfesnicul, lumanarile etc. Stabiliti cu preotul  momentul citirii stalpilor, slujbelor de seara, data si ora inmormantarii.
Corpul persoanei decedate se spala cu apa curata , dupa care este imbracat cu hainele oferite de catre familie si asezat in sicriu cu privirea spre rasarit. In zona pieptului trebuie asezata o icoana iar langa mainile   incrucisate se aseaza toiagul care urmeaza a fi aprins in timpul slujbei. Corpul trebuie acoperit cu o panza alba. La capul mortului , rudele vor aprinde lumanari pe care le vor aseza in sfesnic rostind rugaciunea " Dumnezeu sa-l ( s-o ) ierte".
Deasupra usii unde a locuit persoana decedata trebuie asezat un doliu care ramane acolo  timp de 40 de zile.

Important :
- nu se vor aseza bani pe icoana sau corpul persoanei decedate, daca aveti posibilitatea oferitii familiei indurerate;
- familia va purta pe reverul hainelor o bucata de pamblica de culoare neagra timp de 40 de zile sau un an;
- barbatii nu se barbieresc timp de 40 de zile, iar femeile vor purta parul despletit
- hainele purtate vor fi de culoare inchisa
- membrii familiei sunt salutati de la moartea persoanei pana la inmormantare cu urmatoarele cuvintele - Dumnezeu sa-l ( s-o ) ierte -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu